Architectuurgids Delft

Voormalige waag

In de waag moest alles dat per gewicht werd verkocht en zwaarder was dan tien pond onder stadstoezicht worden gewogen. Daarmee bevorderde de stad eerlijke handel. Vermoedelijk pas na de stadsbrand van 1536 werd de waag op de huidige locatie gebouwd. In 1644 werd er een aangrenzend pand bij getrokken. De tussenmuren werden vervangen door een houten standvinkconstructie en aan de voorzijde kwamen twee grote dubbele deuren en een brede luifel. Dergelijke luifels zijn een karakteristiek element van Hollandse waaggebouwen. In 1674 betrok het gilde van goud- en zilversmeden een gedeelte van de verdieping. Een ander gedeelte werd in 1767 aan het apothekersgilde in gebruik gegeven. In 1770 werden de gevels van het gebouw vernieuwd naar ontwerp van Nicolaas Terburgh. De voorgevel kreeg een kroonlijst met driehoekig fronton waarin de functie van waag wordt verbeeld. De oude onderpui bleef behouden. In 1973-1974 werd het interieur verbouwd tot theater. Sinds 1996 is het een grand café.

Details

Adres
Mark t 11
Categorie
handelsgebouw
Architect
onbekend
Nicolaas Terburgh
Periode
1200-1850
Bouwjaar
16de-17de eeuw
1770
Bouwstijl(en)
lodewijkstijlen

Foto's

  • Voormalige waag
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart