Architectuurgids Delft

Huis De Witte Roos

Het 16de-eeuwse huis werd in de 17de eeuw aan de voorzijde verbreed door er een links naastgelegen poort bij te trekken. Daarbij kreeg het aan de voorzijde een bredere voorgevel en een zadeldak in de breedte. In de 18de eeuw werd het huis gemoderniseerd en voorzien van een geheel nieuwe, iets hogere, voorgevel in Lodewijk XIV-stijl, waarbij het voordakvlak iets werd opgetild. De gevelopeningen kregen een spiegelboogvormige beŽindiging: een boog met horizontale aanzetten en een opgebogen middendeel. Die boogvorm is kenmerkend voor de Lodewijk XIV-stijl, net als het streven naar symmetrie. Maar de ligging van de gang ter plaatse van de vroegere poort bepaalde de asymmetrische situering van de entree. Die kreeg, behalve een fraaie voordeur, een in hout gebeeldhouwde omlijsting die tot op de verdieping werd doorgezet. Hoewel de ingangstravee rechts is geplaatst, staat de dakkapel weer wel in het midden. Eind 20ste eeuw kreeg het huis de naam De Witte Roos, de naam van de erin gehuisveste stichting.

Details

Adres
Oude Delft 73
Categorie
woonhuis
Architect
onbekend
Periode
1200-1850
Bouwjaar
16de
17de en 18de eeuw
Bouwstijl(en)
lodewijkstijlen

Foto's

  • Huis De Witte Roos
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart