Architectuurgids Delft

Stadskantoor met woningen

'Het zwembad' wordt dit plan van de hand van de latere rijksbouwmeester vaak genoemd. De belangrijkste leidraad in het ontwerp is een semi-openbare doorloop tussen de Phoenixstraat en de Oude Delft, begeleid door een slingerende muur in witte en (Delfts) blauw geglazuurde steen. Deze voert dwars door de publiekshal en langs een stadsparkje op het binnenterrein (met entree tot een ondergrondse parkeergarage) via een - niet onomstreden - doorbraak naar de Oude Delft. Daar kan de doorloop worden afgesloten met een Wagneriaans vormgegeven hek. Een ronde trommel torent boven de bebouwing uit, precies in de as Nieuwe Kerk-stadhuis. De kleine verdraaiing van de lichtkoepel moet de slinger van de doorloop van verre zichtbaar maken. De trommel bevat het atrium van de publiekshal, met balies beneden en kantoren boven. Twee blokjes appartementen ter weerzijden van het stadskantoor - evenals de doorloop een vereiste in het bestemmingsplan - zijn opgenomen in de monumentale symmetrische gevelcompositie. Coenen had de meervoudige opdracht gewonnen, die de gemeente om budgettaire redenen had gegeven aan drie bouwbedrijven, die hun architect uit een beperkte lijst hadden mogen kiezen. Hij wilde daarna nooit meer in zo'n constructie werken omdat er feitelijk geen direct contact met de opdrachtgever/gebruiker was en veel van de materialisering en detaillering van het ontwerp hem uit handen werd genomen.

Details

Adres
Phoenixstraat 10 t/m 15, 16, 17-21
Categorie
kantoorgebouw
woongebouw
Architect
Jo Coenen (1949)
Periode
1970-1990
Bouwjaar
1986
Bouwstijl(en)
postmodernisme

Foto's

  • Stadskantoor met woningen
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart