Architectuurgids Delft

DOK, mediatheek en kunstcentrum

De Openbare Bibliotheek, DiscOteek en Kunstcentrum Delft zijn onder de naam DOK ondergebracht in het betoncasco van een voormalige supermarkt met daarboven woningen, in de jaren '70 ontworpen door Ernest Groosman (1917-1999). Het oude pand werd volledig gestript en kreeg een nieuwe gevel. De nieuwe woningen zijn uitgevoerd in diep oranje baksteen met een donkere plint en hardstenen details, passend bij de klassieke detaillering in de oude binnenstad. Het DOK-deel van het complex is herkenbaar aan de hightech glazen gevels en geveldelen. De ramen zijn voorzien van een gestileerd boekenpatroon en bieden uitzicht op de bedrijvigheid en ultramoderne voorzieningen in de bibliotheek. In het hart van het gebouw bevindt zich een hoge ruimte met een monumentale trap die voert naar de eerste verdieping. Daglicht valt naar binnen door een schuin glazen dak. Het originele betonskelet is hier nog duidelijk zichtbaar. Deze vide creŽert een ruimtelijke verbinding tussen de verschillende verdiepingen en functies van het gebouw: boeken-, muziek-, en kunstuitleen, leestafel, lezerscafť. De begane grond loopt vanaf de ingang aan het Cultuurplein door naar de Gasthuislaan en wordt van twee kanten door de eerder genoemde vide aangelicht. Het einde van deze lichtstraat is vanaf de Vestpoort goed te zien door een groot glazen vlak in de gevel.

Details

Adres
Vesteplein 100
Categorie
mediatheek
expositieruimte
Architect
Dok architecten
Liesbeth van der Pol (1959)
Aequo
Aat Vos (1964)
Periode
1990-2010
Bouwjaar
2007
Bouwstijl(en)
neomodernisme

Foto's

  • DOK, mediatheek en kunstcentrum
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart