Architectuurgids Delft

Theater de Veste

Jan Hoogstad, die gekozen werd na een meervoudige studieopdracht, ontwierp het theater als overgang van de binnenstad naar Zuidpoort. Het terrein was driehoekig vanwege de draaicirkel van de geplande tramlijn. Aan weerszijden van een 21 meter hoge toneeltoren bevinden zich een grote (525 stoelen) en een kleine zaal (120 stoelen), die door een foyer worden gescheiden. In het plan heeft de architect bij de maatvoering de verhoudingen van 'de gulden snede' gehanteerd, een klassieke uit de oudheid stammende schoonheidsmaat. Aan de achterzijden bevinden zich de laad- en losruimte en kantoren in een ronding in de gevel. Op verzoek van de gemeente was aanvankelijk in het gebouw ruimte gereserveerd voor winkeltjes op de begane grond, om de omgeving wat te verlevendigen. Het idee bleek commercieel niet haalbaar, maar de winkelpuien op de begane grond zijn gebleven. Uiteindelijk is het tracé van de tramlijn gewijzigd en het Cultuurplein naar het noorden verschoven. De architect moest daarom de ingang van het theater verleggen. Hij is daarin zo goed geslaagd dat de logistiek en de ruimtelijke beleving van de foyer zijn verbeterd.

Details

Adres
Vesteplein 1
Categorie
theater
Architect
Jan Hoogstad (1930)
Periode
1990-2010
Bouwjaar
1995
Bouwstijl(en)
neomodernisme

Foto's

  • Theater de Veste
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart