Architectuurgids Delft

Restaurant

Bureau Kroner maakte het winnend ontwerp van een door de gemeente Delft en ontwerpersvereniging Delft Design uitgeschreven ontwerpwedstrijd voor Zuidpoort/Achterom. Het resultaat is de oervorm van een huis, waarvan de contouren zijn opgebouwd uit houten spanten en ribben met tussenliggende glasvlakken. De oorspronkelijke blinde kopgevel is door de minimale toevoeging van deze massa omgevormd tot een stedenbouwkundige schakel tussen de oude binnenstad en het nieuwe Zuidpoortgebied. Bovendien fungeert het pand door zijn opvallende vormgeving 's avonds als een grote lantaarn, en dat was precies wat de gemeente voor ogen had met de prijsvraag. Doordat de tweede verdiepingsvloer in het bestaande naastgelegen pand is gesloopt, is een bijzondere, hoge ruimte ontstaan onder de kap. De twee volumes zijn op de begane grond en eerste verdieping door doorgangen in de oorspronkelijke kopgevel met elkaar verbonden. Het restaurant is de afsluiting van een groter bouwplan, waarbij een aantal huisjes aan de Asvest (nrs. 161-165) zijn gerenoveerd. Hierdoor is de rafelige kant aan de Zuidwalzijde getransformeerd in een volwaardige gevelwand.

Details

Adres
Achterom 159
Categorie
horeca
Architect
Bureau Kroner
Mark Graafland (p.a.
1969)
Patrick Willemsen (p.a.
1975)
Periode
1990-2010
Bouwjaar
2009
Bouwstijl(en)
neomodernisme

Foto's

  • Restaurant
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart