Architectuurgids Delft

Aula begraafplaats Jaffa

In de jaren '90 voldeed de monumentale bakstenen kubus niet meer aan de moderne eisen van een aula. Om het karakter van het gebouw zo min mogelijk aan te tasten werd gezocht naar uitbreiding aan de achterzijde. Nadere studies over logistiek en massa leidden ertoe dat werd gekozen voor een lage uitbreiding aan de voorzijde. De zichtbaarheid van de ontvangstruimte en de mogelijkheid om de rouwstoet de aula aan de achterzijde te laten verlaten, bleken daarbij doorslaggevend. Bij de renovatie is het maaiveld opgehoogd, waardoor de bestaande traptreden zijn verdwenen. De zinken dakrand, de plint en de horizontale houten lamellen duwen de uitbouw als het ware omlaag.Van buiten maakt de uitbouw een gesloten indruk, terwijl het uitzicht van binnenuit juist ruim is. De prachtige details van het bestaande gebouw worden door de toegepaste materialen en detaillering van de uitbouw gerespecteerd. De kubus zelf, met intens paarse glas-in-loodramen, heeft een nieuwe logistiek gekregen: de aan- en afvoerroutes die zich vroeger aan de zijkanten van het gebouw bevonden zijn naar de achterzijde verplaatst. Hierdoor is een efficiŽnter gebruik van de aula mogelijk geworden.

Details

Adres
Jaffalaan 10
Categorie
aula
Architect
Openbare Werken Delft
G. Gebben
Brouwer& Steketee
Nico Brouwer (p.a.
1952)
Periode
1990-2010
Bouwjaar
1930
1997
Bouwstijl(en)
neomodernisme

Foto's

  • Aula begraafplaats Jaffa
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart