Architectuurgids Delft

Kantoorgebouw TNO

Voor de uitbreiding van het kantoorgebouw van TNO ontwierp Gerssen twee evenwijdige, iets van elkaar verschoven afgeronde schijven van donkergroene glimmende, geglazuurde baksteen. Het gebouw staat in het water, dat zorgt voor een statige weerspiegeling. De bijzondere constructie - een gevel van prefab betonelementen en vloeren die van gevel tot gevel zijn gespannen - maakt een kolomloos kantoor mogelijk. De aluminium schuiframen liggen in het gevelvlak. Daardoor wordt de bouwmassa zo min mogelijk aangetast en ziet het geheel er zo mooi glad uit. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich een ingenieuze loopbrug die de nieuwbouw verbindt met de erachter liggende oorspronkelijke bebouwing. Het eerste ontwerp van Gerssen had een opaalglazen vliesgevel met uitzetramen en een rond dak. Opdrachtgever en belegger verlangden echter dat het gebouw in baksteen met aluminium ramen zou worden uitgevoerd in een veel donkerder kleur groen. De welstandscommissie wees de verandering af, maar na een second opinion van de Rijksgebouwendienst gaf de gemeente alsnog goedkeuring.

Details

Adres
Schoemakerstraat 97
Categorie
kantoorgebouw
Architect
Peter Gerssen (1932)
Periode
1990-2010
Bouwjaar
1990
Bouwstijl(en)
neomodernisme

Foto's

  • Kantoorgebouw TNO

Overige media

Foto's via Flickr.com
Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart