Architectuurgids Delft

Stijlbeschrijvingen: 1200-1850

gotiek

De graaf van Holland verleent in 1246 stadsrechten aan de nederzetting Delft, bij een grafelijke hof. Delft wordt daarmee formeel een stad en krijgt zelfbestuur. De stad mag zelf recht spreken, bepaalde accijnzen en belastingen innen en een omwalling aanleggen.

lees meer >

renaissance en manierisme

Renaissance en maniŽrisme: nieuwe bouwstijlen van de latere zestiende en vroege zeventiende eeuw, die gebruikmaken van aan de klassieke, voornamelijk Romeinse oudheid ontleende vormen. Hier bekend geworden door de invloed van de Italiaanse renaissance van al na 1400.

lees meer >

hollandsclassicisme

Hollands classicisme: vanaf circa 1630 tot het einde van de zeventiende eeuw de dominante bouwstijl in de Noordelijke Nederlanden. Streeft naar juiste toepassing van de aan de klassieke oudheid ontleende principes en vormen.

lees meer >

lodewijkstijlen

Lodewijkstijlen: architectuur van overwegend decoratief gehalte, georiŽnteerd op de in heel Europa invloedrijke modes aan het toenmalige Franse hof. De drie te onderscheiden stijlen zijn genoemd naar de opeenvolgende regerende Franse vorsten.

lees meer >

empire en neoclassicisme

Neoclassicisme: naar monumentaliteit en eenvoud strevende architectuur. Hernieuwde oriŽntatie op juiste klassieke principes en vormen, vooral geÔnspireerd door herontdekking van gebouwen uit de Griekse oudheid.

lees meer >

Zoek gebouwen in Delft
Periode
Kaart
zoeken op de kaart